Haber

Asya Parlamenterler Meclisi 13. Genel Kurulu başladı

Asya bölgesinde barış, refah, ekonomik ve sosyal bağlantılar konusunda parlamentolar arası iş birliğini geliştirmeyi amaçlayan ve Türkiye’nin başkanlık ettiği Asya Parlamenter Asamblesi’nin (APA) 13. Genel Kurulu; Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı ve APA Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop’un mülkiyetinde Antalya’da düzenleniyor. Toplantıyı değerlendiren Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Mustafa Şentop, “Ortak sorunlarımız var” dedi.

“Değişen Uluslararası Dinamiklerde Çok Taraflılığın Teşvik Edilmesi” konulu Genel Kurul toplantısına APA üyesi 27 ülkeden parlamenter heyetler katıldı. Görüşmede Azerbaycan Milli Meclisi Başkanı Gafarova Hanım’ın yanı sıra Doğu Timor, İran, Suudi Arabistan, Türkmenistan ve Yemen’in parlamento liderleri; Irak, Filistin, Rusya, Ürdün ve Umman heyetlerine meclis başkan yardımcısı başkanlık ediyor. 3 gün sürecek APA Genel Kurulu’nda Yürütme Konseyi toplantılarının yanı sıra APA Daimi Komite toplantıları da yapılacak.

Açılış oturumunun ardından açıklamalarda bulunan Meclis Başkanı Mustafa Şentop, çevreden sağlığa, meclis ortası işbirliğinden sürdürülebilir kalkınma hedeflerine kadar geniş bir çerçevede bölgeyi ilgilendiren konuların detaylı bir şekilde ele alındığını belirtti.

9 karar taslağı ve Antalya Deklarasyonu kabul edilecek

9 karar taslağını görüşüp kabul edeceklerini belirten Şentop, “Görüşme sonunda APA’nın küresel ve bölgesel meselelere ilişkin vizyonunu da ortaya koyan Antalya Deklarasyonu kabul edilecek” dedi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Şentop, “Bugün dünyadaki zorluklar, belirsizlik ve kargaşa Asya coğrafyasını derinden etkiliyor. Günümüzün küresel dünyasında sorunlar da küresel. Terörizm, aşırılık yanlısı eğilimler, sınır anlaşmazlıkları, bölgesel krizler. , yasa dışı göç, kalkınma sorunları, yoksulluk, insani krizler, çevre felaketleri gündemin değişmez unsurları haline gelmiştir.Türkiye, hukukun üstünlüğü temelinde ulusal güvenliğinin gerektirdiği tedbirleri kararlılıkla alırken, uluslararası alanda da bunun sağlanması için çaba göstermektedir. küresel düzeyde güvenlik ve istikrar Üye ülkelerin özellikleri ve ortak sorunları açısından bakıldığında küresel sorunlara yönelik ortak hareket eden APA, fırsatların tartışılabileceği uygun platformlardan birini oluşturmaktadır.

“Sorunlarımız ortak”

Şentop, bir araya gelmenin ve iş birliği içinde samimi bir şekilde çözüm aramanın her zamankinden daha önemli olduğunu belirterek, “Sorunlarımız ortak, Asya coğrafyasının yeniden ağırlık merkezi konumuna geldiği tarihi bir dönemden geçtiğimiz bir gerçektir. Dünyanın merkezi Her geçen gün artan bir ekonomik ölçeğe sahip olan ve dünya nüfusunun yaklaşık beşte üçünü barındıran Asya coğrafyasındaki gelişmeler artık dünya gündemini demografik değeri ile belirlemektedir. Salgın tüm dünyada hissedilmeye devam ederken, yeni iş birliği alanları belirlemek ve mevcut alanlardaki potansiyeli tam olarak değerlendirmek her zamankinden daha değerli hale geldi.Yine devletimizin himayelerinde duyurduğumuz Asya girişimimiz çerçevesinde. Kıta ülkeleri ile hem ikili düzeyde hem de bölgesel teşkilatlar çerçevesinde işbirliğimizi geliştiriyoruz” dedi.

“Türkiye olarak tüm uluslararası sorunlara, sorunları çözen ve ortak çıkarları güçlendiren bir anlayışla yaklaşıyoruz”

Şentop, çok boyutlu dış politika açısından APA ile ilişkilerin güçlendirilmesine ve ortak irade gösterilmesine özel önem verdiklerini söyledi. Şentop, “Açılış oturumunda yaptığım konuşmada, dış politikamıza ilişkin önceliklerimizi ve hassasiyetlerimizi, başta Rusya-Ukrayna savaşı ve Filistin sorunu olmak üzere bölgesel ve küresel gelişmelere yaklaşımımızı ve amansız mücadelemizde haklı duruşumuzu da anlattım. terörle mücadelede çok taraflılığın bölgesel ve küresel düzeyde güçlendirilmesi gerektiğini vurguladım.Güvenlik ve istikrarın sağlanması adına bu iş birliğine verdiğimiz değerin altını çizdim.Bu bağlamda başta uluslararası kuruluşlar olmak üzere uluslararası kuruluşların reformunun gerçekleştirildiğini belirttim. Birleşmiş Milletler’in ülkelerimizin ve halklarımızın daha adil temsili ve refahı için atabileceğimiz en değerli adım olacağını belirterek, “Ortak çıkarları eriten ve güçlendiren bir anlayışla yaklaşıyoruz. Bunu telaffuz bazında değil somut adımlarımızla net bir şekilde ortaya koyuyoruz.”

“Nobel Ödülü için temel bekliyoruz”

Türkiye’nin Rusya-Ukrayna savaşının yol açtığı bölgesel ve küresel krizleri çözme çabalarının meyvelerini verdiğini belirten Şentop, “Bunda kuşkusuz en büyük pay Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ındır. Nobel Barış Ödülü’ne de aday olduğunu belirterek, “Bu öneriyi destekleyerek Nobel Komitesi’ne mektup yazan Pakistan Senatosu Başkanı arkadaşım Muhammed Sadık Sanjrani’ye bir kez daha şükranlarımı sunuyorum. Uluslararası sorunlara bizim gibi bakan diğer ülkelerdeki dostlarımızdan takviye beklediğimizi bir kez daha ifade etmek isterim.”

“Biz milletvekilleri halkımızın temsilcisiyiz”

Şentop, “Bütün bu sorunların çözümünde hiç şüphesiz parlamentolara ve parlamenter diplomasiye büyük görev düşüyor. Biz milletimizin meclisteki temsilcisiyiz. Halkımızın geleceğe barış içinde ulaşmasını sağlamak bizim birinci görevimizdir. huzur ve refahı meclislerimizin çatısı altında buluşturuyoruz.Bu bağlamda Asya kıtasını ilgilendiren sorunların analizine katkı sağlama sorumluluğunu da taşıyoruz.Bu anlayış çerçevesinde hem kendi içimizde çok taraflı bir platformun imkanlarından yararlanıyoruz. APA Genel Konsey Toplantısı çerçevesinde meslektaşlarımla ortak gündemlerimiz çerçevesinde istişarelerde bulunuyoruz.”

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Mustafa Şentop, Asya Parlamenter Asamblesi 13’üncü Genel Kurulu kapsamında birçok ülkenin Meclis Başkanları ile de ikili görüşmeler yapacak. Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Mustafa Şentop’un ev sahipliğinde düzenlenecek Genel Kurul’da Türkiye, İran ve Azerbaycan parlamento başkanları bir araya gelerek “Üçlü Meclis Toplantısı”nın ilkini gerçekleştirecek. – ANTALYA

anamurajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu