Haber

Tayvan, Çin’e ait 24 uçak ve 4 savaş gemisi tespit etti

Tayvan Savunma Bakanlığı, öğle saatlerine kadar ada çevresinde 24 Çin askeri uçağı ve 4 savaş gemisi tespit edildiğini bildirdi.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, “SU-30”, “J-10”, “J-11”, “H-6” ve “AWACS” tipi uçakların da aralarında bulunduğu 10 adet uçağın etki alanlarını sınırladığı değerlendiriliyor. Tarafların Tayvan Boğazı’ndaki Deniz hattını geçtiği ve 4 savaş gemisinin ortak muhabere devriyesi düzenlediği belirtildi.

Açıklamada, 24 uçak ve 4 geminin tespit-izleme araçlarıyla takip edildiği, savaş uçakları, donanma gemileri ve kara konuşlu füze sistemlerinin devreye alındığı kaydedildi.

Bakanlık 9 Haziran’da ada çevresinde Çin’e ait 37 askeri uçak ve 5 savaş gemisi tespit edildiğini bildirdi.

Uçuşların ve gemi devriyelerinin ABD’nin Tayvan’daki fiili büyükelçiliği olan Amerikan Enstitüsü Başkanı Laura Rosenberger’in adayı ziyaret ettiği haftaya denk gelmesi dikkat çekti.

Rosenberger, hafta başında Tayvan medyasına yaptığı açıklamada, ABD’nin Tayvan Boğazı’nda barış ve istikrar istediğini ve adanın öz savunmasını güçlendirmek için silah satışına devam edeceğini belirtmişti.

ABD ve Çin arasında Tayvan gerilimi

ABD’nin diplomatik olarak tanımadığı Tayvan ile üst düzey ziyaretler ve silah anlaşmaları yoluyla gayri resmi ilişkileri sürdürmesi, adayı kendi topraklarının bir parçası olarak gören Çin’in tepkisini geride bırakıyor.

Eski ABD Meclis Başkanı Nancy Pelosi’nin Ağustos 2022’de Tayvan’a yaptığı ziyaret, Washington ile Pekin arasında yarı yolda bir krize neden oldu. Çin ordusunun, fiili abluka oluşturduğu ziyaretin ardından 7 gün boyunca ada çevresinde askeri tatbikatlar düzenledi.

Ziyaretin ardından Çin, Tayvan çevresindeki uçak ve gemi devriyelerini artırarak, Tayvan’ın “Hava Savunma Tanımlama Bölgesi (ADIZ)” ilan ettiği uçuşları ve tarafların Tayvan Boğazı’ndaki etki alanlarını sınırlaması beklenen “orta hat” uçuşlarını gerçekleştiriyor. düzenli.

Çin ordusu, Tayvan Devlet Başkanı Tsai Ing-wen’in Nisan ayı başında Orta Amerika ülkeleri Guatemala ve Belize’yi ziyaret ederek ABD’ye “transit ziyaret” yapması ve Meclis Başkanı ile görüşmesinin ardından ada çevresinde üç günlük askeri tatbikat düzenledi. Temsilciler Kevin McCarthy.

Çin’in kendi topraklarının bir parçası olarak savunduğu Tayvan, Çin Halk Cumhuriyeti’nin kurulduğu 1949’dan beri fiilen bağımsızlığın tadını çıkarıyor. Anakara Çin ile Tayvan arasındaki iç savaşın ardından ortaya çıkan ayrılık hala devam ediyor.

Pekin, “Tek Çin” unsuruna vurgu yaparak Tayvan’ın dünya ülkeleriyle bağımsız diplomatik ilişkilerine, Birleşmiş Milletler ve diğer uluslararası kuruluşlarda temsil edilmesine karşı çıkıyor ve onu tanıyan ülkelerin Tayvan ile diplomatik bağlarını kesmesini şart koşuyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu