Dünya

Türk Toraks Derneği: “Bize Tütün Değil Gıda İhtiyacı Var!”

Türk THORAKS Derneği, 31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü münasebetiyle yaptığı açıklamada, “Her yıl 8 milyondan fazla insanın tütün nedeniyle hayatını kaybettiğinin altını çizerek, ‘Tütüne değil, yiyeceğe ihtiyacımız var’ vurgusu yapıldı. Türkiye TORAKS Derneği de dünyayı bekleyen tehlikelere dikkat çekerek, tütün üreticilerinin yeni amacının esrar kullanımını yaygınlaştırmak olduğuna işaret etti. Türk TORAKS Derneği Merkez Yönetim Kurulu Genel Sekreteri Doç. Dr. Aslı Görek Dilektaşlı, tütün üreticilerinin yeni amacının esrar kullanımını teşvik etmek olduğunu vurguladı. 31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü’nde tütünün hem insan sağlığı üzerindeki etkilerine hem de çevreye verdiği zararlara değinen Türkiye TORAKS Derneği Tütün Kontrolü Çalışma Grubu Sekreteri Doç. Fatma Arslan, “Bize Tütün Değil Gıda İhtiyacı Var” dedi.

Her Yıl 8 Milyondan Fazla İnsan Ölüyor!

D Dünya çapında her yıl 8 milyondan fazla insanın tütün kullanımı nedeniyle hayatını kaybettiğini açıklayan, Türk TORAKS Derneği “Ölümlerin büyük çoğunluğu, yoğun tütün endüstrisi müdahalesi ve pazarlamasının hedefi olan düşük ve orta gelirli ülkelerde meydana geliyor. İçerdiği nikotin nedeniyle bağımlılık yapan tütün kullanımı, kalp-damar ve solunum yolu hastalıkları ve birçok kanser türü için değerli bir risk faktörüdür. Tütün sadece kullananın sağlığına zarar vermez, tütün ekimi doğaya ve onu yetiştiren çiftçiye de zarar verir. Tütün kullanımını bırakmak sadece sigara içenlerin sağlığı için değil, doğa ve birçok insan için de faydalıdır.

Tütün Üreticilerinin Yeni Amacı: Esrar Kullanımını Teşvik Etmek

Doç. Aslı Görek Dilektaşlı, büyük tütün üreticilerinin tıbbi kenevir üreten firmayı satın aldığına ve amaçlarının esrarın uzun vadede kullanımını teşvik etmek olduğuna dikkat çekerek, “Esrar veya esrar olarak da bilinen kenevir aynı zamanda bir uyuşturucudur. tütün gibi bağımlılık, hastalık ve sakatlığa neden olan. bir bitkidir. Ülkemizde Orman Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Nisan 2023 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanmış ve bu kanunda Toprak Mahsulleri Ofisi’ne (TMO) kenevir yetiştirme ve/veya işleme görevi verildiği belirtilmiştir. ilaç üretimi için. TMO, Tarım ve Orman Bakanlığınca hazırlanacak yönetmelik çerçevesinde kenevir üretimini kendisinin, gerektiğinde gerçek veya tüzel kişilerin yapabileceğini beyan etmiştir. Ancak bu durum biz sağlık profesyonellerini endişelendiriyor. Çünkü bu eser ilk olarak esrarın başta tıbbi amaçlar olmak üzere zevk için satıldığı ülkelere tanıtılmıştır. Ayrıca medikal esrar şirketini dört büyük sigara şirketinin satın aldığı ve bir sigara şirketi müdürünün “Şirketin geleceği kenevir ama şimdilik tütün ve nikotin alternatifleri ile zarar azaltma uyguluyoruz ve ürün değişikliği sağlıyoruz” dediği biliniyor. .” Asıl amaçlarının ülkelerde kullanımını artırarak ücretsiz kullanıma yönelik kamuoyu oluşturmak olabileceğini düşünüyoruz.”

Tütün Üretimiyle Verimli Topraklar Kaybediliyor

Doç. Fatma Arslan ise pandemi ile başlayan küresel iklim değişikliği ve artan gıda krizinin tütün ekiminden kaynaklandığına dikkat çekti. Doç. Arslan, “Tütün ekimi ve üretimi, uzun vadeli, küresel ekolojik kayıplara neden olarak tarımın ve gıda güvenliğinin geleceğini tehlikeye atmaya devam ediyor. Zaten yetersiz olan ekilebilir arazi ve su, tütün üretimi için kullanılmaktadır. Tütün üretimi için alan yaratmak ve tütün yapraklarını ısıl işlemden geçirmek için yakıt olarak kullanmak amacıyla binlerce hektar ağaç sürekli olarak yok ediliyor. Bu nedenle, verimli topraklar kayboluyor ve çok ihtiyaç duyulan gıda mahsullerini yetiştirmek için kullanılamıyor.”

Sağlıklı Bir Gelecek İçin Birlikte Yerimizi Alalım

Doç. Bu yıl 31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü’nde ‘Biz Tütüne Değil Gıdaya İhtiyacımız Var’ sloganıyla yola çıktıklarını belirten Dr. . ‘Tütüne Değil Gıdaya İhtiyacımız Var’ kampanyası, hükümetlerin tütün ekimine olan mali bağımlılığını sona erdirmeyi ve tasarrufların gıda güvenliğini ve beslenmeyi iyileştiren iz ikame programları için kullanılmasını teşvik etmeyi amaçlıyor. Kampanya aynı zamanda tütün endüstrisinin tütün üretimini sürdürülebilir mahsullerle değiştirme girişimlerine nasıl müdahale ettiği ve böylece küresel gıda krizine katkıda bulunduğu konusunda farkındalık yaratıyor. Tütün üretiminin ve ekiminin değerli olduğu birçok ülkede, geçim sorunu genellikle güçlü tütün kontrol önlemlerinin uygulanmasında bir engel teşkil etmektedir. Bu küresel kampanya, tütün çiftçileri için alternatif mahsul üretimi ve pazarlama fırsatları konusunda farkındalık yaratmayı ve onları sürdürülebilir, besleyici işler yetiştirmeye teşvik etmeyi amaçlamaktadır. Bu mahsuller, ailelerini ve dünya çapında milyonlarca insanı besleyecek, tütün yetiştirmenin borca ​​dayalı kısır döngüsünden çıkmalarına yardımcı olacak ve genel olarak daha sağlıklı bir çevreyi destekleyecek. Kampanya aynı zamanda hükümetleri uygun politikalar, stratejiler geliştirme ve tütün çiftçilerinin büyüyen gıda ürünlerine geçmeleri için pazar koşulları sağlama konusunda destekleyecektir. 31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü’nde hep birlikte sağlıklı bir gelecek için yerimizi alalım ve ‘Tütüne Değil Gıdaya İhtiyacımız Var’ gerçeğini hep birlikte hatırlayalım. (BSHA-Bilim ve Sağlık Haber Ajansı)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu