Adıyaman’da bulunan mozaiklerin derin tarihi
Perre Antik Kenti’nde yapılan kazılarda gün yüzüne çıkarılan ve Roma dönemine ait izler taşıyan iki mozaik ziyaretçilerin ilgisini çekiyor.
2009 yılında yapılan kazılarda bulunan ve 1500 yıl öncesine tarihlenen 155 metrekarelik mozaikte yaban keçisi ve otlayan çeşitli hayvanlar, kalp ve baklava motifleri görülüyor.
Adıyaman Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Kahraman Yağız’ın bilimsel koordinasyonunda yürütülen kazılarda Kasım 2022’de ortaya çıkarılan 12 metrekarelik mozaik 1800 yıl öncesine tarihleniyor.
Mozaik, Cennet Bahçesini tasvir ediyor
Adıyaman Müze Müdürü Mehmet Alkan, 2009 yılında verilen Perre Antik Kenti’ndeki kazıların 3 yıl önce yeniden başladığını söyledi.
alkan;
“2009 yılında yapılan kazı çalışmalarında bazilikanın yan tarafında bir taban mozaiği ortaya çıkardık. O dönemde korunması için üzerini tekrar kapattık. Restorasyon ve konservasyon çalışmaları tamamlandıktan sonra 2019 yılında ziyarete açtık. Asmanın yapraklarında otlayan horoz, yaban keçisi ve diğer hayvanların tasvirleri vardır.Sol tarafta kalp ve baklava motifleri vardır.Mozaikte mavi, beyaz, kırmızı, turuncu ve siyah renk skalaları kullanılmış, 3 boyutlu kule ise güney köşede yer almaktadır.”