Bodrum Belediyesi Arsuz’da bin kişilik çadır kent kurdu
Selçuk Arslan
HATAY – Maraş’ta meydana gelen depremlerle sarsılan 11 il için yardım ve destek faaliyetleri sürüyor. Bodrum Belediyesi de yürütülen çalışmalar kapsamında Hatay’ın Arsuz ilçesinde bin kişilik ‘Dostluk Kenti’ kurdu.
Kentte çocuklar için özel oyun alanları, aşevi, sağlık birimi, eğitim merkezi, kuaför, çamaşırhane ve eczane bulunuyor.
GÖNÜLLÜ DOKTORLAR SAĞLIK HİZMETİ VERİYOR
Bodrum’da görev yapan yerel ve ulusal basın temsilcileri, Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras’ın davetlisi olarak Hatay genelinde incelemelerde bulundu. Basın mensupları ve gönüllülerden oluşan heyet, incelemeler kapsamında bin kişilik ‘Dostluk Şehri’ni de ziyaret etti.
İskenderun ve Arsuz’un ortasındaki Expo merkezinin yanındaki alanda bin kişiye hizmet veren çadırkentte aşevlerinin heyet çalışmaları tamamlandı. Banyo ve tuvalet, çamaşırhane, seyyar anaokulu ve oyun parkı gibi birçok alanı bünyesinde barındıran kentte, istekli berberler ve kuaförler de hizmet veriyor. İstekli animasyon ekipleri çocuklar için çeşitli aktiviteler düzenlemektedir.
Kentte yerleşim için engelli, yaşlı ve kalabalık ailelere öncelik verildi. Çadır kentte lise geçiş sınavlarına girecek öğrenciler için kalıcı olmayan bir eğitim merkezi de bulunuyor. Taşınabilir bir tedavi merkezi de oluşturuldu. Burada gönüllü bir hekim ve ilk yardım ekibinden oluşan sağlık çalışanları depremzedelere ilk yardımı yapıyor.
Sağlık hizmetleri kapsamında Portekiz’den biri olmak üzere üç hekim ve bir hemşire 24 saat hizmet verirken, altısı Hollanda’dan olmak üzere 10 psikososyal destek grubu çocuklar ve dezavantajlı gruplara yönelik terapilere başladı. Yeniden sağlık hizmeti kapsamında eczane de hizmet vermektedir. Ayrıca istekli anaokulu öğretmenleri ve psikologlar eşliğinde 0-6 yaş grubu için sistemli çalışmalar yapılmaktadır.
‘YIKILAN BİNALARIN ÇOĞUNUN DEPREM GARANTİSİ YOK’
Çadır kent ziyaretinin ardından Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras ve basın mensupları Arsuz Belediye Başkanı Dr. Asaf Güven ile görüştü. Arsuz hakkında güncel bilgiler veren Güven, çadıra ihtiyaç olduğunu söyledi. Depremde yıkılan binaların çoğunun deprem sigortasının olmadığını belirten Güven, “Arsuz’da halk toplu çadırlara, kentlere ilgi göstermiyor. Evler iki katlı olduğunda ya ‘hafif hasarlı’ ya da ‘hasarlı’ oluyor. İnsan da ‘Öbür gün evime gireceğim’ diye bekliyor. Ya da içeri girip ihtiyaçlarını giderip gidebilir. Bu yüzden evinin yakınına bir çadır kurmak istiyor. Bu tür felaketler için toplu merkezlerin kurulduğu doğrudur. Ancak alışkanlıklarımız bozuldu. Bu nedenle bizim yerimiz farklı bir durumda ve çadıra ihtiyaçları var. Üçüncü depremin ardından halk hep birlikte çadırlara yöneldi. Arsuz’da resmi olarak 517 kişi hayatını kaybetti. Resmi mezarlardan aldığımız bilgi bu. Hasarlı bina sayısı 98, acilen yıkılması gereken 100 bina var. 1100 bina da ağır hasar gördü. Arsuz’da 1500’e yakın binanın yıkılması gerekiyor. Yıkılan binaların çoğunda DASK bulunmuyor. Zorunlu olmasına rağmen binaların çoğunda deprem sigortası yok. Genel yayın yönetmenim ve ailesi hayatını kaybetti” dedi.